Miért mások mondják meg, hogy jók vagyunk-e?

Pihenésképpen félig-meddig figyelmetlenül nyálaztam át a Pofakönyv idővonalát, mikor szembe kerültem egy ismerősöm posztjával, amiben arra kéri az ismerőseit, hogy szavazzanak rájuk az év párja versenyen. Ez valahogy elgondolkodtatott.
Miért van az, hogy mások elvárásainak szeretnénk megfelelni, és az ő elismerésük tesz minket egésszé?






Részben értem, hiszen egyfajta ösztön, hogy megfeleljünk a környezetünknek, sőt, valamilyen szinten ki is emelkedjünk közülük. Ezt valahogy a fejlett technológia, a közösség oldalak még inkább kihangsúlyozzák.

Az ilyen "versenyek" pedig csak a hab a tortán szerény véleményem szerint. Ha jobban belegondolunk ez már szinte magamutogatás. Nem elég, hogy a közösségi oldalon mások képébe nyomod, hogy milyen boldog vagy, milyen szépek vagytok a pároddal, házasság, gyerek, stb, másokkal és versenyezni akarnak, hogy bizony ők a legtökéletesebbek.

Abba persze bele sem gondolnak, hogy ennek mi az üzenete. Biztos nem egy olyan ismerősük van, aki ezek miatt irigykedik rájuk, vagy kevesebbnek érzi magát.

Miért van szükség egyáltalán ezekre a versengésekre? Ennyire alacsony lenne az ilyen emberek önbecsülése, hogy folytonos megerősítésre vágynak? Vagy pont fordítva? Bizonyítási vágy áll a háttérben, hogy ők jobbak?

Na és azokkal mi a helyzet, akik nem jelentkeznek ilyen ostobaságokra? Akkor ők nem is tartoznak a szép párok közé?

Ettől már csak azt tartom gusztustalannak, hogy ugyanígy versenyeztetik az emberek a gyerekeiket. Akkor ott ha kevesebb lájkot kap a kiskölyök mint a másik, akkor már csúnya?

Igazán úgy érzem, hogy a közösségi média szép lassan tönkre vágja az emberi kapcsolatokat az ilyen és ehhez hasonló dolgokkal.

Vajon van ettől lejjebb is?

A másik érdekes dolog ez a kép volt számomra.


Tényleg elgondolkodtató, hogy az emberek elvárják, hogy úgy éld az életed, ahogy az a "normális"; ház, házasság, gyerek. Mintha tényleg egy bingó játék lenne, és egy igazi vesztes lennél, hogy ezeket még nem pipáltad ki. De ténylegesen a kutya nem kérdezi meg, hogy elégedett vagy-e a jelenlegi életeddel, hogy boldog vagy-e, hogy így szeretnél élni.

Ez nagyon elkeserítő és szomorú.

Hotaru Bia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Instagram